#DiariMesirUstazAfdhal : Hikayat Tremco

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Tremco atau orang mesir panggil Mikrobas antara public transport yang masyhur sangat la di Kaherah ini, jimat banyak kalau bergerak dengan tramco ni tapi itulah pelbagai hikayat menarik la kalau naik tremco ni, mungkin akan ada hikayat 2.0 sebab lama lagi di Mesir ni hehe.

1. Setiap tempat kita nak pergi, tremco ni tak catat nak pergi pada tremco dia, semua by manual sama ada mulut atau isyarat. "sabi' sabi' sabi'" atau dia akan tunjuk simbol peace atau 7 dalam bahasa arab.

2. Kalau nak gerak segera ke mana mana tempat, kena sabar la sikit naik tremco ni, kadang kadang kita rasa dia dah gerak dari tempat ambik kita tu, tapi selagi tak penuh dia akan pusing pusing cari orang untuk penuh, kadang kadang nak juga sampai level sardin.

3. Seat yang paling cuak dalam tremco adalah seat tengah, sebab orang akan bagi dia duit untuk dia bayar pada driver. Pastu drive bagi baki, dia la kena agihkan. Haha. Kita yang baru ni blur sikit, nak kira lagi, nak faham depa cakap lagi. Sebutan nombor kat sini lain, tak biasa memang kena suruh depa ulang sebut pastu mula la bunyi " ya malayziii cepat sikit!"

4. Biasa saya akan pilih seat tepi tingkap atau seat belakang sekali, cuma seat belakang pun kena hati hati. Tengok dulu orang belakang macam mana, pernah jadi juga pelajar kita kena ugut kat seat belakang.

5. Kadang kadang ada juga tremco yang dia akan angguk je kalau kita tanya.. Contoh eh..
" nak pergi kota bharu ke", dia akan angguk pastu kita pun naik la. Tiba tiba lepas kita naik dia panggil orang lain sebut " kuala krai kuala krai!". Kita pun akan blur la, patutnya van lain la nak ke Kuala Krai. "Ya basha Kota bharu?!", dia angguk. Sampai satu masa van tu akan penuh, dia akan tengok la penumpang mana lagi ramai, nak pergi kota bharu ke kuala krai.. Yang mana tak ramai tu, dia tinggal tepi jalan, suruh naik tremco lain. Haha berdesinggg telinga.

6. Ada cerita dia satu geng malaysia naik satu tremco, driver tremco tu bawa slow je ( sebab kebiasaan kat sini, driver tremco ni banyak pelumba Fast And Misriouse!), tiba tiba dia berhenti tepi jalan cakap kat depa "turun jap, tayar rosak kena check sat", sekali dia pecut terus, tinggal budak budak ni. Adeh.


اللهم صل على محمد وآل محمد
(Allahumma salli 'ala Muhammad wa ali Muhammad)
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
(SubhanAllahi wa biHamdihi, SubhanAllahil adzim)
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد ان لا إله إلا أنت أستغفرك وآتوب إليك
(Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaailaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika)Post a Comment

0 Comments