Eh tiba-tiba kuat?

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Pernah tak kita rasa lemah, malas dalam beramal. And tiba-tiba when reach satu point, kita tiba-tiba rasa kuat & nak bangkit perbaiki keadaan diri kita balik?

Bila terfikir balik, dalam perjalanan hidup ini mulut kita kadang-kadang seolah-olah tergerak sendiri nak mendoakan orang lain especially kawan-kawan baik/yang soleh/ikhwah kan?

Adakah mungkin asbab kekuatan kita bangkit & mampu istiqomah ini juga adalah datang dari doa-doa ikhwah yang lain?

Sebab itu, rasanya malu sangat kalau tak 'appreciate' anugerah tarbiah ini, rasa malu sangat kalau tak 'appreciate' kawan-kawan soleh ini.

Sebab kehadiran mereka mungkin 'tidak diundang' oleh kita dalam hidup kita. Tapi asbab kehadiran mereka inilah yang menjadi kekuatan untuk kita terus istiqomah dalam menuju rahmat & keampunan Allah SWT.

Akhirnya, hanya satu perkataan sahaja yang mampu kita ucapkan bila kita mampu terus 'kuat' disamping zaman yang penuh fitnah ini, iaitu 'bersyukur'. Bersyukurlah dengan kehadiran mereka-mereka ini. Hargailah mereka. Doakanlah juga mereka dalam doa-doa kita sebagai tanda kita benar-benar bersyukur kepadaNya yang mengaturkan pertemuan yang indah ini.

Dan jika kita masih tiada orang-orang seperti ini dalam hidup kita, carilah mereka. Dampingilah mereka. Hargailah mereka. Bersyukurlah. Sebab 'hidden blessing' ini tidak semua orang dapat. :')

اللهم صل على محمد وآل محمد
(Allahumma salli 'ala Muhammad wa ali Muhammad)
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
(SubhanAllahi wa biHamdihi, SubhanAllahil adzim)
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد ان لا إله إلا أنت أستغفرك وآتوب إليك
(Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaailaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika)

  

Post a Comment

0 Comments