Jom Jadi Mukmin "Tulen" Imannya

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


TUGAS seorang umat Islam di atas dunia ini tidak lain dan tidak bukan adalah mencari keredaan-Nya menerusi jalan perhambaan dan sentiasa mengejar kebaikan sama ada sesama manusia mahupun dengan makhluk lain termasuk binatang sekali pun.

Sebagai Mukmin, misi utama kita semua adalah mencari keredaan dan usaha itu perlu dilakukan tanpa mengenal lelah. Kehidupan di dunia ini adalah sementara dan lelah mencari keredaan daripada Tuhan Pencipta Alam adalah sangat berbaloi demi kehidupan abadi di akhirat.

Menerusi firman Allah SWT bermaksud: “Sesungguhnya mereka sentiasa berlumba-lumba dalam mengerjakan kebaikan dan sentiasa berdoa kepada kami dengan penuh harapan serta terus takut dan mereka pula sentiasa khusyuk kepada kami.” (Surah al-Anbiya’, ayat 90)

Mukmin yang berhemah tinggi tidak sedia menerima kedudukannya pada tempat yang rendah, dia sentiasa berusaha mendapat tempat yang tinggi dan dihormati. Dunia ini pada hakikatnya tempat Mukmin berlumba menuju kemenangan, kejayaan dan kecemerlangan.

Rasulullah SAW bersabda dengan maksud: “Bertakwalah kepada Allah di manapun kamu berada, ikutilah perbuatan buruk dengan perbuatan baik, nescaya akan jadi penggantinya dan berinteraksilah sesama manusia dengan akhlak yang baik.” (Hadis Riwayat at-Tirmizi)

Ia jelas memberi gambaran setiap daripada kita seharusnya sentiasa mengamalkan akhlak terpuji dan meneladani keperibadian Baginda SAW dalam menyantuni kawan serta lawan dengan penuh hikmah. Pendekatan itu secara tidak langsung akan memikat hati orang bukan Islam untuk mempelajari nilai positif yang ditampilkan sekali gus meramaikan umat Nabi SAW.

Mukmin itu terbahagi kepada dua golongan iaitu Mukmin yang kuat, teguh dan tulen imannya manakala golongan kedua adalah mukmin yang lemah imannya. Sesungguhnya, Mukmin yang kuat serta teguh imannya ialah Mukmin yang bukan saja beriman kepada Allah SWT dengan hati serta mengakui secara lisan, bahkan melaksanakan segala perintah Allah SWT serta menjauhi segala larangan-Nya.

Manakala Mukmin yang lemah imannya pula ialah orang mukmin yang sekadar percaya iaitu beriman kepada Allah SWT dengan hatinya, mempercayai dan membenarkan adanya Allah SWT, mengakui dengan lisan dengan mengucap dua kalimah syahadah, tetapi cara hidup dan tingkah laku mereka bercanggah dengan akhlak dan syariat Islam.

Dalam hal ini, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: “Orang Mukmin yang kuat itu lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang Mukmin yang lemah.” (Hadis Riwayat Imam Muslim)


اللهم صل على محمد وآل محمد
(Allahumma salli 'ala Muhammad wa ali Muhammad)
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
(SubhanAllahi wa biHamdihi, SubhanAllahil adzim)
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد ان لا إله إلا أنت أستغفرك وآتوب إليك
(Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaailaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika)

Post a Comment

1 Comments

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)