Intipati 7 Surah (Al-Kauthar - An-Nas)

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهKetujuh-tujuh surah (al-Kauthar sehingga an-Nas) ini mempunyai makna yang amat padat malah saling berkait rapat. Kesemuanya boleh disimpulkan dalam satu tema iaitu Allah sebagai paksi kehidupan Dari Allahlah kita bermula dan kepada Allah jualah kita akan kembali.

Surah-surah dalam juzuk 30 ini, walaupun pendek, namun ia mempunyai nilai-nilai mendalam yang dapat memotivasikan pembacanya dalam mengemban tugas sebagai hamba dan khalifah-Nya. la turut menerangkan hakikat Allah sebagai Rabb yang bertanggungjawab menyediakan semua prasarana kepada manusia supaya manusia hanya ber'ilah'kan Dia, atau dalam erti kata lain, hanya menyembah kepada-Nya semata. Maka, kesemua surah ini akhirnya membawa kita kembali kepada paksi ubudiyah dan kehambaan kepada Allah. Berikut adalah intipati ketujuh-tujuh surah ini:

 1. An-Nas  - Manusia = hamba
  - Allah = Rabb, Malik dan llah
  - Allah sahaja yang mampu memberi perlindungan kepada manusia daripada godaan syaitan, jin dan manusia serta hawa nafsunya.
  - Motivasi untuk seseorang berubah dengan meminta perlindungan kepada Allah daripada godaan dalamannya yang melalaikan.

 2. Al-Falaq


  - Minta perlindungan kepada Allah daripada ancaman luaran seperti :
  • Kejahatan malam
  • Wanita
  • Hasad dengki kepada manusia lain
  - Menekankan kepentingan mempunyai sahabat dan biah (suasana) yang baik.
  - Merasakan hanya Allah sebaik-baik Pelindung kepadanya

 3. Al-Ikhlas  - 'Istiqomah' perlu kepada tauhid dan iman yang benar bagi melahirkan 'keikhlasan' yang mendorong amal kebaikan yang lain
  - Perlu juga lahir rasa kebergantungan yang tinggi hanya kepada Allah as-Samad
  - Pertolongan manusia tidak akan pernah setanding dengan pertolongan dari Allah SWT.

 4. Al-Masad  - Sunnatullah : Cabaran bagi pendakwah/orang yang mahu berubah selalunya datang daripada orang/keluarga yang terdekat
  - Ramai tidak istiqamah kerana diuji dengan keluarga
  - Perubahan harus bersih daripada sebarang aspek lain selain Allah
  - Terus bersabar dan berdoa serta berusaha memahamkan keluarga.

 5. An-Nasr  - Allah SWT menjanjikan pertolongan dan kemenangan atas kesabaran menempuh ujian-dalaman, -luaran, mahupun -keluarga sendiri.
  - Pertolongan akan hadir setelah terbukti istiqamah dan pengorbanan.
  - Kemenangan yang sebenar adalah = Allah membuka hati manusia kepada Islam.
  - Tidak boleh sombong dan bongkak ketika menang, perlu lebih tunduk kepada Allah dengan iringan ucapan tasbih, tahmid, serta istighfar.

 6. Al-Kafirun  - Islam itu jelas berbeza dengan kekafiran dan jahiliyah
  - Islam tidak campur dan tiada kompromi dengan sebarang kekafiran dan jahiliyah
  - Ibadah = tidak menyekutukan Allah

 7. Al-Kauthar  - Kutukan dan celaan ketika mahu berubah/berdakwah itu hanya sedikit berbanding nikmat yang banyak yang telah/bakal diberikan oleh Allah SWT
  - Nikmat terbesar : Nikmat Islam dan Iman
  - Manifestasi syukur kita adalah dengan menggunakan seluruh anggota badan untuk bekerja demi Islam
  - Apabila kita bersyukur, Allah akan menambahkan lagi nikmatNya.

Ketujuh-tujuh surah ini tidak lain sepatutnya memberi kesan kepada kita terutama dalam ubudiyyah kita kepada Allah SWT. Bukan sahaja ia mengajar kita bahawa Allah itu mencukupkan hamba-hambaNya dengan memberikan nikmat dan pelbagai lagi keperluan hidup yang diperlukan, tetapi ia turut mengajar kita agar mengembalikan kesemua itu kepada Allah dengan mengesakan dan menghambakan diri hanya kepadaNya. Kita perlu mengutamakan Allah lebih daripada segala-gala diatas dunia ini.

Jangan Lupa Follow Saya Untuk Updates Terkini. Moga bermanfaat. 
👉 Join Telegram Channel : https://t.me/mohdnoorshawal 
اللهم صل على محمد وآل محمد
(Allahumma salli 'ala Muhammad wa ali Muhammad)
سُبْحَانَ اللّهِ وَ بِحَمْدِهِ ، سُبْحَانَ اللّهِ الْعَظِيمِ
(SubhanAllahi wa biHamdihi, SubhanAllahil adzim)
سبحانك اللهم وبحمدك أشهد ان لا إله إلا أنت أستغفرك وآتوب إليك
(Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaailaaha illa anta astaghfiruka wa atuubu ilaika)
tags : tadabbur daily, best quran recitation in the world 2018, tadabbur, quran, al quran merdu, bacaan merdu, tadabburdaily, zain abu kautsar terbaru, al quran, al waqiah, surah al waqiah, awaz, quran recitation really beautiful, zain abu kautsar, quran tilawat, الشيخ, beautiful quran recitation, salah mussaly, salah mussaly juz 30, القرآن الكريم, calming quran recitation, quran pak, صلاح مصلي, ruqyah, recitation, تلاوة خاشعة, سورة, الملك, surah al mulk, al mulk merdu, al mulk dan artinya, al mulk abu usamah, سورة الملك, سورة الدخان, سورة الدخان كاملة, hani ar-rifa'i, ad dukhan terjemahan, ad dhuha merdu, ad dukhan, surah ad dukhan merdu, surah, quran, al-nas, islam, allah, muslim, learn, religion, mankind, recitation, hd, transliteration, koran, arabic, deen, prayer, translation, tutorial, lesson, an-nas, memorize, quran (religious text), easy, beautiful, al-falaq, sunnah, muhammad, spirituality, rezitation, calm, salat, salah, hifz, amma, juz, meditation, mohammed, teach, sourate-les hommes, exegese-coran, quran, surah, islam, islamic, al-kauthar, reminder, kauthar, khan, muhammad, live, nasheed, hadeeth, zakir, naik, masjid, lecture, dawah, paradise, khutbah, qadhi, religion, rashid, video, children, reciter, muslim, allah, death, seerah, of, jannah, whole, than, precious, world, fountain, lineage, progeny, blessing, in

Post a Comment

1 Comments

 1. Terima kasih atas perkongsiann.. semoga kita menjadi muslim yg benar2 beriman & bertaqwa kpd Allah

  ReplyDelete
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)