6 Tips Menjauhi Sifat Sakit Hati

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


Hampir setiap orang tentu pernah mengalami sakit hati dalam hidupnya. Baik dalam keluarga, bersahabat, mahupun bermasyarakat. Sebagaimana sifat sedih dan gembira, rasa sakit hati  ini juga adalah suatu kewajaran dalam hidup manusia. Apatah lagi,  manusia adalah mahluk yang bersosial, yang dalam setiap interaksinya tidak lepas dari kekhilafan. Sebab-sebab datangnya perasaan ini pun bermacam-macam. Dari masalah yang simple hingga masalah besar, dapat menjadi penyebabnya. Misalnya bermula dari perbezaan pendapat, adanya konflik atau ketidakserasian, sehingga iri hati dan dengki.

Bila perasaan ini dibiarkan terlalu lama membengkak dalam hati, maka akan tidak sihatlah hati itu. Pemiliknya pun akan stress dan tidak akan ceria. Lebih parah lagi, perkara ini dapat menjauhkan manusia dari RabbNya. Na’udzubillaahi mindzaalik. Bagaimana menangani rasa sakit hati, agar tidak menjemput dosa kepada kita sendiri?


Antara petua – petua yang diajarkan oleh Rasulullah SAW untuk dijadikan penawar sakit hati adalah :

1. Jangan Suka Mencari Kesalahan Orang Lain

Sebelum kita menyalahkan orang lain, seharusnyalah kita melihat diri kita sendiri.

Mungkin kita sakit hati oleh kata-kata saudara kita, padahal dia tak bermaksud menyakiti. Cuba bertanya pada diri sendiri, mengapa saudara kita  bersikap demikian.

Jangan-jangan kita sendiri yang telah membuat kesalahan kepadanya.

"...dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain..."
(49. Hujurat, ayat 12)

2. Menjauhkan Diri dari Sifat Iri Hati Dan Dengki

Iri hati dan dengki adalah beberapa ruang yang menjadi pintu bagi syaitan untuk memasuki hati manusia. Angan-angan yang berlebihan, dapat membuat seseorang buta dan tuli. Bila tidak dilandaskan iman, seorang yang berangan-angan cenderung akan melakukan berbagai cara untuk mendapatkan apa yang dicitanya.

Demikian sifat iri hati dan dengki. Sifat ini berasal dari kecintaan terhadap hal-hal yang bersifat material, kehormatan, dan pujian. Manusia tidak akan tenang bila dalam hatinya ada sifat ini. Manusia juga tak akan pernah berasa bersyukur, kerana selalu merasa kurang. Dia selalu memandang ke atas, dan seolah tidak rela melihat orang lain memiliki kelebihan melebihi dirinya. Maka hapuskanlah terlebih dahulu sikap cintai dunia, sehingga dengki  menghilang

Rasulullah SAW bersabda,

“Tidak boleh dengki kecuali kepada dua orang. Iaitu orang yang diberi harta oleh Allah, kemudian membelanjakannya di jalan yang benar. Dan orang yang diberi hikmah oleh Allah, kemudian memutuskan persoalan dengannya dan mengajarkannya.”
(HR. Bukhari).

3. Menjauhkan Diri dari Sifat Amarah dan Keras Hati dengan Berwudhu'

Bila marah telah timbul dalam hati manusia, kadangkala manusia bertindak tanpa pertimbangan akal. Jika akal sudah lemah, tinggallah hawa nafsu. Dan syaitan pun berleluasa melancarkan serangannya, lalu mempermainkan diri manusia. Ibnu Qudamah dalam Minhajul Qashidin menyebutkan bahawa Iblis pernah berkata, “Jika manusia keras hati, maka kami akan membaliknya sebagai anak kecil yang membalik bola.” 

Jika rasa diri hendak marah berwudhuklah, kerana Nabi SAW pernah bersabda,

"Sesungguhnya marah itu dari syaitan, sedangkan syaitan diciptakan dari api, dan sesungguhnya api hanya bisa dipadamkan dengan air, oleh kerana itu barang siapa marah hendaklah ia berwudhu". (HR.Abu Dawud)

4. Memupuk Sifat Pemaaf

“Jadilah engkau seorang pemaaf, dan suruhlah orang mengerjakan yang ma’ruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh.”
(7. Al-A’raf : 199)

Allah SWT Maha Pemaaf terhadap hambaNya. Tak kira sebesar gunung atau sedalam lautan kesalahan seorang hamba, jika dia bertaubat dengan bersungguh-sungguh, maka Allah akan membukakan pintu keampunanNya selebar-lebarnya.

Kita sebagai manusia yang lemah, tidak sepatutnya berlaku sombong, dengan tidak mahu memaafkan kesalahan orang lain, sebelum dia meminta maaf. In Shaa Allah, dengan begitu, hati akan lebih terasa lapang dan tenang

Rasulullah SAW bersabda,

“Bertakwalah kepada Allah di mana engkau berada, tindaklanjutilah kesalahan dengan kebaikan, nescaya kebaikan tersebut menghapus kesalahan tersebut, dan bergaullah dengan manusia lain dengan akhlak yang baik.”
(HR. Hakim dan At-Tirmidzi).

5. Jauhi Berprasangka Buruk

Allah SWT berfirman:

“Wahai orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan daripada prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu dosa,...."
(49. Hujurat, ayat 12)


6. Jangan Mengumpat

Firman Allah SWT juga dalam ayat yang sama...

"...dan janganlah ada di antara kamu yang mengumpat sebahagian yang lain..."
(49. Hujurat, ayat 12)

Ya Allah.. Jauhilah kami dari sifat terkutuk ini... Aamin... :(

Post a Comment

2 Comments

  1. good sharing shawal... semoga kita takde penyakit hati yg boleh merosakkan diri sndiri.. jom la amalkan..

    ReplyDelete
  2. hadza min fadhli rabbi... Aamin In Shaa allah.. ^^

    ReplyDelete
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)