Top 10 Penyakit Yang Membunuh di Malaysia

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهHarus diingat bahawa kebanyakan penyebab utama penyakit pembunuh di Malaysia secara meluas disebabkan pengambilan makanan. Selain itu, amalan gaya hidup yang buruk juga dikenali sebagai punca utama. Rakyat Malaysia menghadapi risiko kesihatan yang sama dengan jiran-jirannya di rantau yang sama dan begitu banyak dengan bahagian lain di dunia.

Pelbagai jenis kanser kekal sebagai penyumbang utama kematian di Malaysia manakala penyakit berkaitan gaya hidup seperti hipertensi dan strok juga sangat menonjol.

Berikut adalah kesemua penyakit pembunuh di Malaysia.


1. Penyakit Jantung Koronari adalah pembunuh utama di Malaysia

Menurut WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia), pembunuh utama di Malaysia pada tahun 2014 adalah penyakit jantung koronari yang merangkumi 29,363 kematian pada tahun itu. Penyakit yang sama adalah pembunuh teratas hanya 4 tahun yang lalu yang mengambil 22,701 kematian pada tahun 2010.

Pada tahun 2015, penyakit jantung koronari menyebabkan 23.10% daripada jumlah kematian yang direkodkan yang merangkumi serangan jantung dan masalah koronari yang lain. Trend ini tidak berkurangan dan lebih ramai orang telah meninggal dunia akibat kematian ini.


2. Pembunuh tertinggi kedua strok

Penyakit ini yang disebabkan oleh kehilangan darah yang disalurkan ke otak adalah pembunuh utama kedua yang menyebabkan kematian 11,943 rakyat Malaysia pada tahun 2010. Sementara itu, jumlah itu meningkat kepada 15,497 pada tahun 2014 yang amat membimbangkan. Di mana ini berlaku, stroke terus menjadi salah satu kebimbangan terbesar kerana kebanyakan mangsa tidak sedar apabila ia diserang, itulah sebabnya ia sering dipanggil pembunuh berdiam diri atau silent killer.


3. Influenza dan Pneumonia

Secara kolektif, influenza dan pneumonia menduduki tempat ketiga dalam senarai 10 teratas yang membawa 9,417 kematian di kalangan rakyat Malaysia pada tahun 2010. Pada tahun 2014, angka ini telah melonjak kepada 11,773. Ini sangat berbahaya kerana ramai yang menganggap selesema sebagai masalah biasa dan mereka tidak menyedari bahawa ia adalah punca kematian ketiga tertinggi di Malaysia.


4. Penyakit paru-paru

Jangkitan paru-paru adalah penyakit keempat paling maut di Malaysia. Ini adalah masalah kesihatan yang sangat serius kerana mereka sering terdedah kepada pelbagai jenis virus selesema dalam cuaca tropika yang tipikal. Penyakit paru-paru adalah berbeza daripada kanser paru-paru di mana masalah ini melibatkan keradangan paru-paru yang menyebabkan kematian atau komplikasi lain.

Kembali pada tahun 2010, penyakit paru-paru adalah pembunuh tertinggi kelapan dengan kematian 2,934 tetapi ia telah meningkat sebanyak 200% menjelang tahun 2014 yang menimbulkan 6,797 kematian di Malaysia.


5. Kemalangan Jalan Raya

Walaupun tidak satu penyakit, kemalangan jalan raya menyumbang kepada 5.36% daripada jumlah kematian di Malaysia dan merupakan punca kematian kelima tertinggi.


6. Diabetes Mellitus

Diabetes adalah salah satu perkataan yang paling ditakuti di Malaysia. Dikenali sebagai 'kencing manis', ia adalah pembunuh ketujuh di Malaysia dengan jumlah kematian berjumlah 3,205 pada tahun 2010. 3 tahun kemudian, ia telah meningkat ke tempat keenam dengan 4,760 kematian dilaporkan. Ini semata-mata bermakna bahawa rakyat Malaysia memakan lebih banyak gula berbanding sebelum ini dan banyak lagi yang menimpa penyakit ini. Walaupun dengan peningkatan harga gula di Malaysia, penyediaan makanan menggunakan ramuan ini tidak berkurang dengan ketara.


7. Kanser payu dara

Kanser payudara adalah salah satu daripada kanser yang paling banyak membunuh rakyat Malaysia setiap tahun. Yang paling menonjol di kalangan wanita, ini adalah salah satu penyakit yang menjadi lebih lazim berbanding sebelum ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Sebagai penyakit pembunuh atas ketujuh di kalangan rakyat Malaysia, ia mengambil 2,535 nyawa pada tahun 2014. Telah dijumpai kanser payudara adalah salah satu daripada penyakit yang paling dijangkiti.

Laporan telah menunjukkan bahawa setiap tahun, kira-kira 5,000 wanita didiagnosis menderita kanser payudara. Mereka biasanya berumur antara 30 hingga 60 tahun manakala kira-kira 50% daripadanya berusia di bawah 50 tahun.


8. Kanser paru-paru

Kanser paru-paru adalah pembunuh atas keenam di Malaysia pada tahun 2010. Ia melaporkan 3,309 kematian tahun itu, menjadikannya yang tertinggi di antara semua jenis lain yang berkaitan dengan kanser seperti Colon-Rectum, perut dan kanser payudara masing-masing. Kanser paru biasanya berkaitan dengan tabiat gaya hidup dan biasanya dikaitkan dengan perokok dan mereka yang menyedut gas berbahaya seperti karbon monoksida terlalu kerap. Oleh itu, ia sangat berleluasa dengan penduduk di bandar-bandar dan bandar-bandar serta mereka yang bekerja di kawasan perindustrian tinggi seperti kilang dan kilang pembuatan.

3 tahun kemudian pada 2014, kanser paru-paru terus menjadi salah satu penyakit pembunuh utama di Malaysia. Ia membunuh 4,088 rakyat Malaysia pada tahun itu dan menduduki tempat kelapan. Ini tidak bermakna orang yang lebih rendah mati akibat kanser paru-paru tetapi disebabkan oleh peningkatan kematian akibat penyakit lain.


9. HIV / AIDS

Tidak syak lagi, jangkitan virus imuniti manusia / memperoleh sindrom imunodefisiensi (HIV / AIDS) adalah salah satu pembunuh utama di dunia. Di Malaysia, namun kedudukannya kelapan dari segi penyakit kesihatan maut pada tahun 2010. Ini telah berubah pada tahun 2014 di mana ia telah meningkat kepada 4,848 kematian, meletakkannya di tempat kesembilan dari segi penyakit pembunuh.


10. Kecederaan biasa dan lain-lain

Jumlah gabungan kecederaan biasa dan lain-lain menyumbang kepada 3,804 kematian di Malaysia, menjadikannya pembunuh tertinggi kesepuluh.

sumber

Post a Comment

1 Comments

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)